Reddingsbrigade Weststellingwerf

Landmacht helpt Reddingsbrigade Weststellingwerf

Landmacht helpt Reddingsbrigade Weststellingwerf

landmacht ophalen Boten

De reddingsboten worden op een landmachttruck getakeld. – Foto: Piet Bosma

Langelille – De reddingsbrigade van Weststellingwerf krijgt een helpende hand toegestoken door de landmacht. In nauwe samenwerking werden onder andere reddingsboten aangeschaft.

In Langelille zijn ze in het weekend opgeladen. In Leusden worden ze opgeknapt. De landmacht wil graag betrokken blijven in de toekomst. ‘De reddingssloepen staan nu in Leusden in de loods. Ze zijn al helemaal kaal geschuurd en opnieuw gelast. Ze worden nagekeken, opnieuw gespoten en er komen verse stickers op.’

Bert Reker van de landmacht somt trots een waslijst aan correcties en controles op. Hij weet van wanten. De reddingsbrigade en de landmacht zijn sinds 2012 samen in touw. Bij Serious Rescue, de Serious Request actie van de brigade, kwamen de teams elkaar tegen. ‘Het balletje ging rollen,’ verklaart Reker. ‘We vonden dat we wat moesten doen. Je kunt de reddingsbrigade in ons land als een klein broertje van de landmacht zien.’ In het kader van het 200 jarig bestaan kregen de landrotten de kans om de waterratten te ondersteunen.

Tot nu toe krijgt de reddingsbrigade alleen materiële steun. Voorzitter van de reddingsbrigade André Johan Visscher is daar niettemin content mee. De handreiking kwam als een geschenk uit de hemel.  Controles en herstelwerkzaamheden zijn peperduur. ‘Dat wij in aanmerking kwamen, is geweldig. Je wilt dat alles paraat staat in het geval van een calamiteit. We hadden support nodig.’ Daarnaast wijst hij op de belangrijke regionale functie die de reddingsbrigade hier heeft. ‘In de zomer zijn we actief bij zwem-en zeilevenementen op de grote meren. Dan kunnen we vaak hulp bieden. Daarnaast zijn we landelijk een belangrijke speler op het gebied van opleidingen en expertise.’ Op woensdagavond verzorgt de reddingsbrigade zwemopleidingen in zwembad De Steense.

Erkenning

Visscher vindt het belangrijk dat de reddingsbrigade om die redenen meer erkenning krijgt. Dat hij die kreeg uit deels onverwachte hoek, van de landmacht, is fantastisch. ‘In Weststellingwerf hebben we zo’n 80 leden die zich inzetten voor de reddingsbrigade. Daar zijn kinderen bij die reddend leren zwemmen, maar ook vakmensen en enthousiaste vrijwilligers. Naast de standaardsubsidie voor sportverenigingen zijn er geen extra’s voor materialen.’ Reker wil niet vooruitlopen op zaken. Hij verklapt echter wel dat het misschien niet bij materiële hulp blijft. ‘In de toekomst zijn er wellicht andere manieren om hulp te bieden.’

 

Comments are currently closed.