Reddingsbrigade Weststellingwerf

Reddingsbrigade Weststellingwerf (Wolvega) kijkt tevreden terug op zijn inzet in Limburg

Als Reddingsbrigade hebben we 8 jaar deel uitgemaakt van de Nationale Rampen Vloot (NRV). Deze taak is in 2017, helaas voor ons, van alle Friese Reddingsbrigades overgenomen door de Brandweer. Omdat we deze vaardigheden niet kwijt wilden raken, hebben wij met eigen middelen en sponsoren het materiaal en de kennis up to date gehouden.


Jaren is er door Reddingsbrigade Weststellingwerf voor een rampscenario als deze geoefend. Gelukkig bleef dit bij oefenen, tot 14 juli hier verandering in bracht. Na de alarmering hadden we binnen no-time de eerste groep bemanning gereed. Ook werden de andere Friese Reddingsbrigades (Lemmer, Drachten en Leeuwarden) gealarmeerd. Snel werd alles geregeld om een weekend van huis te zijn, de vlet (ontwikkeld voor deze taak) werd gecontroleerd en toen konden we op weg naar Maastricht om ingezet te worden. 


Na de aankomst is er besloten om eerst rust te pakken, inmiddels hadden de meeste van ons er al meer dan 18 uur opzitten door werk, voorbereidingen op uitruk en reistijd. Op deze manier konden we ons de volgende dag voor de volle 100% inzetten. In de ochtend leek het gevaar geweken en werd er afgeschaald. Maar voordat we in de auto naar huis konden werden we onder begeleiding met spoed naar Geulle gestuurd om daar ‘mens en dier’ te evacueren. Dit heeft veel indruk gemaakt bij de vrijwilligers, maar we zijn vooral trots dat ze deze mensen hebben kunnen helpen. 


Na de inzet in Geulle kwam het bericht dat de dijk bij Meersen was doorgebroken. Wij moesten ons dan ook zo snel mogelijk klaar maken om hier te worden ingezet. Het evacuatieplan werd gemaakt, alle eenheden stonden gereed om het gebied te betreden, maar werden eerst in de wacht gezet. Andere hulpdiensten hebben de dijk kunnen dichten, wij bleven paraat zolang het nog onzeker was of de dijk het zou houden. Nadat duidelijk was dat deze sterk genoeg was is er afgeschaald en zijn wij samen met de inmiddels gearriveerde aflossing naar huis gekeerd. 

Na het bijslapen, opruimen en evalueren kunnen we alleen maar trots zijn op onze vrijwilligers. Hopelijk nooit weer, maar als het nodig is staan wij er!

Comments are currently closed.