Reddingsbrigade Weststellingwerf

NRV Oefening “Bliksem”

Zaterdag 7 november deed Reddingsbrigade Weststellingwerf mee aan de NRV (Nationale Reddingsvloot) oefening “Bliksem””. Reddingsbrigade Weststellingwerf was één van de 17 eenheden uit Rayon Noord en Noord-West. Het team bestond uit: Hans Tuinman, Suzanne van Dijk, Hylke Brandsma, Richard Sloos en Peter Sloot. Daarnaast was Maaike Hoezen mee als slachtoffer en Jan Nota als fotograaf. De oefening vond plaats rondom het Sneekermeer en was opgesplitst in een ochtend- en middag programma.

Het scenario voor de ochtend, op dat moment voor iedereen nog onbekend, was als volgt: door blikseminslag op een eiland zijn er verschillende mensen in de problemen gekomen. Op het moment van inslag was er een groot feest aan de gang op het Starteiland. Het vermoeden is dan ook dat er verschillende gewonden zullen zijn, en dat er mensen op een boot op het water zijn en mensen in het water. Doordat het weer onverwacht omsloeg heerst er grote onduidelijkheid over de situatie.

Deze melding komt binnen via de meldkamer bij de OVD-RED (Officier van Dienst Reddingsbrigade), deze zetten zijn beide Compagnieën A (Alfa) en B (Bravo) in. De melding: “bliksem inslag op een skûtsje”. Beide compagnie`s krijgen de opdracht om op verkenning te gaan om meer duidelijkheid te krijgen over de situatie en vervolgens hulp te bieden. Bij aankomst bij het skûtsje werd al snel de omvang van de ramp duidelijk, het betrof vele mensen waarbij eerste hulp nodig was. Wanneer de eerste hulp was verleend, was het tijd om de slachtoffers te vervoeren naar het gewondennest, waar verdere hulp geboden kon worden. Nadat iedereen was geëvacueerd was er een korte lunch pauze.

Het middag onderdeel bestond uit verschillende korte casussen en boot beheersing.
Na deze oefeningen was het tijd om de eenheden weer te gaan traileren. Voordat we konden genieten van een welverdiend avondmaal werd eerst de eenheid nog klaargezet voor een eventuele volgende inzet. Inmiddels waren we al langer dan 12 uur bezig, tijd om naar huis te gaan! Zie hieronder de link naar de foto’s van deze oefening:

 

Comments are currently closed.